Дисципліна – Основи наукової та природоохоронної діяльності

Автор робочої навчальної програми – д.пед.н., професор Онопрієнко В.П.

Лектор – д.пед.н., професор Онопрієнко В.П.

Загальна кількість годин за дисципліною – 90, в т.ч. 12 годин лекцій, 26  годин лпз, СРС - 52

Форма контролю – залік  (6 семестр)

 

    

Метою вивчення дисципліни «Основи наукової та природоохоронної діяльності» є здобуття студентами знань теоретичних основ організації та проведення науково-дослідної роботи і формування навичок дослідження екологічних проблем.

Завдання вивчення дисципліни полягає у формуванні здатності студента до наукового пошуку шляхом освоєння наукових досліджень, правильного планування та проведення експерименту, опрацювання одержаних результатів та їх оформлення як науковий звіт чи публікація.

 

 

Результати навчання:

Студенти повинні знати:

            Модуль 1: критерії вибору та формування теми досліджень; основні принципи організації і проведення наукових досліджень; методи математичного оброблення результатів досліджень; методологію екологічних досліджень; організацію та проведення експедиційних досліджень; методику лабораторних, польових, вегетаційних та лізиметричних досліджень; техніку роботи з експериментальними об’єктами; методику діагностики рослин та ґрунту, моніторингу довкілля, паспортизації земель.

Модуль 2: основні принципи аналізу, узагальнення та інтерпретації результатів наукових досліджень; вимоги до написання, оформлення та захисту дипломної, магістерської робіт;  вимоги до підготовки публікацій, доповідей.

 

 

Студенти повинні уміти:

            Модуль 1: вибрати та сформулювати тему досліджень; розробити робочу гіпотезу; обгрунтувати та скласти схему досліду; проводити спостереження та лабораторні аналізи; здійснити математичне оброблення результатів досліджень;вести документацію досліду.

            Модуль 2: аналізувати, узагальнювати та інтерпретувати результати наукових досліджень; підготувати, правильно оформити за результатами наукових досліджень статтю, доповідь, тези та ін.